Sitemizden/Son eklenenler

Salı, Nisan 24, 2018

Tatan'da kapalı sulama suyu projesi başladı

Köyümüzün 100 yıllık sulama suyu hayali nihayet çözüme kavuşuyor.
TATANDA KAPALI SULAMA SUYU PROJESİ BAŞLADI
Yıllardır amansız bir kuraklığın pençesinde debelenen Güzelkent (Dewa Tata) köyümüzdeki sulama suyu sorunu “Kapalı sulama suyu” projesi ile  nihayet çözülmeye başlıyor.
Muhtar Veli Kaya’dan aldığımız bilgiye göre proje bittiğinde köyümüzde bulunan toplam 2180 dönüm büyüklüğündeki bir arazi sulama suyuna kavuşmuş olacak.
 Kapalı sulama suyu projesinin detayları şu şekilde olacak:

ANA BEND: Tuzlu köyünün altında, Çaylar köyünün yukarısında bulunan eski bend mıntıkasında ana bend inşa edilerek köyümüzün payına düşen su buradan borularla taşınacak.

ÇÖKME VE ÇÖKERTME HAVUZU:
Ana bentten ile 200 metre güneyde kalan bir noktada su içinde gelebilecek her türlü toprak-taş, çamur, ağaç, ot, ölü hayvan veya diğer yabancı maddelerin boruları tıkamasına engel olması amacıyla çökme ve çökelti havuzu inşa edilecek.

ANA TOPLAMA MERKEZİ:
Köyümüzün tam kuzeyindeki caddenin üzerinde eski sulama suyu deposu olarak bilinen mıntıkada bu projenin ana deposu inşa edilecek. Eski depo da takviye amaçlı kullanılabilir.

4 ANA HAT
Ana toplama merkezi (ATM) Ana depodan raya khane denilen eski yol boyunca doğu batı eksenli olarak 4 Ana hat şeklinde 150 lik borularla taşınacak.
1.       HAT: Taxa orti denilen köyün orta mahallesinde darane reza mıntıkasına yakın bir noktadan sonra köye doğru dönerek belli bir noktadan itibaren köyün ana yoluna paralel olarak aşağı inecek
2.       HAT: Köyün en büyük susuzluk sorununu yaşayan İlkokul ve batısında bulunan Taxa raştide çermik yolu ile özkonak yolunun kesiştiği noktaya inecek.
3.       HAT: Ana caddenin batısında Cadde ile Mustafa Aktaş hanesini tam ortalayan noktadan dikey şekilde eski Çaylar yolu üzerindeki arazilere kadar inecek
4.       HAT: Depodan eski yol boyunca çaylara doğru( batı yönünde ilerleyip) çaylar ve özkonak sınırındaki arazilere inecek
KAZILAR BAŞLADI:

İki ay içinde bitirilmesi planlanan projede tüm ödeneklerin ayrıldığı ve ilk kazı çalışmasının 20 nisanda başladığı belirtilirken bazı hatların ilk borularının da çekildiği belirtildi.
Muhtar Veli Kaya iki yıldır bu proje için uğraş verdiğini, nihayet yatırım programına alınarak hayata geçmeye başlayan kapalı sulama suyu projesi nedeniyle mutlu olduğunu belirtti.
Kaya sulama suyu kanalının yanı sıra başka çalışmaların da yapılacağını müjdeledi.

KISACA HATIRLAYALIM:
TATAN’DA SULAMA:
Bilindiği üzere köyümüzde biri kuzeybatı yönünden gelen Çaylar deresi (Ağwa Uskıra), diğeri tam kuzey yönden köye inen (yayla suyu / Ağwa wari) olarak adlandırılan 2 önemli sulama suyu kanalı bulunmaktaydı.
100 YILLIK SULAMA SORUNU
Bu kanallardan yayla suyu köyün doğu yakası ile orta mahallenin sulamasında kullanılmaktayken, Çaylar-Tuzlu (Şorık) altındaki mevkiden gelen ve orta mahalle ile batı yakasındaki tağa raşti(ova mahallesi) nin sulamasında kullanılan su ise ne yazıkki en az 50 yıldır çeşitli sebepler yüzünden (misal) boş derelerden akıtılıyor ama köyümüze ulaşmasına engel konuluyordu, ya da sık sık kesildiğinden sağlıklı şekilde köyümüze ulaşmıyordu.
Öyleki komşu köy veya köyler Tatan’a akması gereken suyu kesmekten vazgeçtikleri çok sınırlı gün veya anlarda bile yine bu su köyümüze akmadan ark denilen toprak kanallarda köyümüze ulaşamadan yok olup gidiyordu.
VENGETATA SUSUZLUK HABERLERİ
Köylü bu soruna çare aramaktan yorulmuş olmasına karşın, sitemizde yıllardır dile getirdiğimiz sulama suyu sorununun beton veya boru gibi dayanıklı malzemeden inşa edilmiş kesintisiz bir kanalla köyümüze ulaşması gerektiği yıllardır vurgulamaya, susuzluğa isyanımızı ısrarla dile getirmeye devam ediyorduk.

2006- MERALAR HAREBEYE ÇEVRİLDİ HABERİMİZ:
http://tatan.blogcu.com/koydeki-mera-yollari-harabeye-cevrildi-izlenim-yazisi/2572685


2011- NERDE BİZE VERİLEN SÖZLER HABERİ:

2012 -KÖY ÇEŞMELERİ KURUMAK ÜZERE HABERİ


2013-TATAN’A EK İÇME SUYU BAĞLANACAK HABERİ:


2015-EK İÇME SUYU BAĞLANDI HABERİ:

2016-TATANA YENİ İÇME SUYU ÇALIŞMASI HABERİ:

DERNEK TÜZÜĞÜNDE SU SORUNU:
Hatta köyümüzün ve köylülerimizin sorunlarını çözmek, kültürel, sosyal ve ekonomik gelişimine katkı sunmak bunun yanı sıra kamu kurumları nezdinde  köy tüzel kişiliği olarak daha aktif çalışmalar yapabilmek amacıyla 2008 yılında kurduğumuz köy derneğinin kuruluşu için TATAN KÖYÜNE ÖZEL 24 MADDE ana maddeden oluşan ÖZGÜN bir tüzük yazılmış, içme ve  sulama suyu sorunu ve çözümleriyle birlikte bu tüzükte 3. Madde olarak detaylıca dillendirilmiştir (Veli Beyazgül )

Kapalı sulama suyu projesinin şimdilikten köyümüze hayırlı olmasını diliyoruz.


www.vengetata.com


>>DEVAMINI OKUYUN>>

Mahmut GÜL 2024-2029 donemi muhtari olarak seçildi

31 Mart 2024 tarihinde yapılan Muhtarlık seçiminde Mahmut GÜL köyümüzün yeni muhtarı olarak seçilmiştir. Güzelkent Köyü ( Dewa Tata/ Varto&#...