Sitemizden/Son eklenenler

Perşembe, Mart 08, 2012

8 Mart bir köyde ilk kez nasıl kutlanmıştı, hatırlayalım

8 Mart bir köyde ilk kez nasıl kutlanmıştı, hatırlayalım
Bir köyde Emekçi kadınlar günü olur mu olmaz mı ? Batıda değil üstelik bu köy kıblemizin doğusundaysa eğer ? Elbetteki daha zordu... Ama 8 Mart'ın 100. yılı bütün bu zorluklara karşın 2010 yılında köyümüzde, Tatan'da büyük bir coşkuyla kutlandı !



İmkansız olarak görülen şey nasıl gerçek olmuştu merak edenlere cevabını özetle vereyim.
İstanbul'da yaşamını devam ettiren birisi olarak köyümde neden bu anlamlı gün kutlanmaz sorusunu soruyordum hep kendime.Fikri paylaştığım aile bireyleri güzel ama imkansız bakıyordu.Konu açıldığı gibi kapandı.Bir dahaki gündeme gelişi ikna etmek üzerineydi.En büyük silahım teknik ve görsel her türlü desteği sunacağıma dair sözdü.

Sözümde durdum, afişleri hazırladım köye gönderdim gerisi defalarca yapılan telefon görüşmeleriyle halledildi.İş bölümleri yapıldı görev ve sorumluluklar paylaştırıldı.Elbiseler bile 8 mart için özel olarak dikildi.
Etkinliğe 1 gün kala evlerde de hazırlıklar yapıldı.Kutlama için börekler, çörekler ikramlık şeyler hazırlandı.Ses düzeni Varto Pir Sultan'ın dayanışmasıyla halledildi.


En sorunlu kısım eğlencenin içeriğiydi, davul zurna kısmına kişisel olarak destek sunmayacağımı belirttim sebebi belli, bu konu kutlamanın önüne geçebilirdi.Ve Davul-Zurna kısmı iptal edildi.

Bir sonraki gün Davul Zurna olmasa da yüzlerce insanın katıldığı, köyün büyüğünden küçüğüne bulunduğu o görkemli kutlamada elbette halaylar da çekildi,türküler söylendi şiirler okundu.Sunuculuğu etkinliğin organize edilmesi için en çok çırpınan Birgül Beyazgül ile köyümüzün genç kızlarından Dünya Sarıkaş üstlendi ve başarıyla görevlerini yerine getirdiler.

Daha önce bu konuda detaylı bir yazı yazdığım için fazlaca detaya girmeyeceğim.Fotoğraflar burada yazılandan fazlasını haykırıyor zaten.
Bu kutlama köyümüzün yüz akı olmuştur. Emekçi kadınlar gününün 100. yılında Varto'nun Tatan (Güzelkent) köyündeki bu kutlama programı ve içtenliğiyle tarihimize geçmiştir.

İyi ki bu kutlamanın yapılmasını önermişim, iyi ki öneri oradakilerin sahiplenişi ile destek bulmuş.

Emeği geçen büyük küçük herkese teşekkür etmek boynumun borcu.

İşte size 8 Mart Tatan'da nasıl kutlandı sorusunun cevabı.Böylece bir köyde ilk defa böyle bir etkinlik organize edilmiş ve başarıyla tarihe geçmiş oldu.Bu vesileyle bütün emekçi kadınların gününü bir kez daha kutlamış olalım.

Haber & Analiz:
Veli Beyazgül
2010 yılındaki 8 Mart kutlamasına ait fotoğraflar

 Haber tarihi: 08 / 03 / 2012
Tatanda 8 Mart kutlamasi

Mahmut GÜL 2024-2029 donemi muhtari olarak seçildi

31 Mart 2024 tarihinde yapılan Muhtarlık seçiminde Mahmut GÜL köyümüzün yeni muhtarı olarak seçilmiştir. Güzelkent Köyü ( Dewa Tata/ Varto&#...