Sitemizden/Son eklenenler

Çarşamba, Eylül 19, 2012

Köyde çeşmeler kurumak üzere

Köyde çeşmeler kurumak üzere

Bir kaç yıl önce yaşanan kuraklığın bir benzeri 2012 yaz mevsimi boyunca da etkili olunca köyümüzde bu yıl yine çok büyük su sorunu baş gösterdi.

İçme ve sulama sularının eş zamanlı olarak tükenme aşamasına geldiği Tatan'da köyün yarısından fazlası kaliteli ve kesintisiz içme suyuna sahip değilken, sulama suyu sorunu da köyün yaklaşık % 80 lik kesimi için Temmuz-Eylül arasında en büyük sorun olarak baş gösterdi.
Bu sorundan en büyük oranda etkilenen Tağa Raşti ( Ova Mahallesi) sakinlerinin su sorununa çözüm bulma arayışları bir kaç yıldır devam ederken bu yıl Ağustos ayında bir kaç küçük ölçekli bir tane de daha geniş katılımlı toplantı düzenlenerek çözüm yolları tartışıldı.
Aslında görünen o ki "sulama suyu" sorunu nihai bir çözüme kavuşturulmadan içme suları her zaman yetersiz kalmaya mahkum olacak; çünkü köylü şebekeden gelen suyu çoğunlukla mecburi ama bazen de keyfi olarak sulama suyu olarak kullanıyor.
Sorunun çözümü için Kaymakamlık dahil bir çok kurumla görüşmeler yapılırken geçtiğimiz günlerde Kaymakamlığın içme suyu konusunda köylünün önerdiği kaynak için inceleme yaptıracağı kaynak suyunun yeterli debiye sahip olması ve içilir kriterde olması durumunda da yaklaşık 7,5 km olması öngörülen miktardaki boruyu köye göndereceği öğrenildi.
Bu kapsamda istenen ise bu destek "yatırım bütçesine" dahil edilmediğinden köylünün yeni şebekenin kazılması işini üstlenmesi, yani kepçe ile hattın kazılması ve yeniden kapatılması işini köy halkının yüklenmesi gerekiyor.
Son olarak geçtiğimiz günlerde düzenlenen ortak toplantıda bu konu da gündeme getirildi.Alınan karar gereği her haneden 250 lira toplanmasında hemfikir olunurken, köy dışından da destek istenmesi kararlaştırıldı. Köy dışında yaşayanların para havale edebilmesi için bir Su Komitesi kurulurken Varto Ziraat Bankasında ortak hesap açılacağı ve bu numaranın en kısa sürede yayınlanacağı açıklandı.
Haber: V.B.
www.vengetata.com 
 Haber tarihi: 19 / 09 / 2012

Mahmut GÜL 2024-2029 donemi muhtari olarak seçildi

31 Mart 2024 tarihinde yapılan Muhtarlık seçiminde Mahmut GÜL köyümüzün yeni muhtarı olarak seçilmiştir. Güzelkent Köyü ( Dewa Tata/ Varto&#...