Sitemizden/Son eklenenler

Çarşamba, Eylül 05, 2012

2012-yili-8tatan-senliklerinden-ayrintilar

8.Tatan Şenlikleri gerçekleştirildi.
Tatan Halk Şenlikleri 2012 yılında 8. Defa gerçekleştirildi. 31 Ağustos Cuma günü yapılan bir dizi etkinlik ile gelenekselleşen şenlikler yaşatılmaya çalışıldı.

İlk resim sergisi
Şenlikler kapsamında köyümüzün genç yeteneklerinden Barış Sarıkaş adlı kardeşimizin kendisini  ifade ettiği resim sanatından çok başarılı örnekler ziyaretçilerle buluşturulurken serginin ilk ziyaretçileri olarak ise Tatan’ın çocukları seçildi…
Sergiyi izlemeye gelenlerin büyük taktirini toplayan Barış moral depoladı.
Barış Sarıkaş’ın sergisi bu kategoride bir köyde açılan ilk sergi olarak kayıtlarımıza geçti. Sergiye dair diğer ayrıntılar başka bir yazıda ele alındı.

Yarışlar bu yıl da unutulmadı
Köy şenliklerine 2010 yılından itibaren Atletizm ( koşu) başlığını eklemiştik. Doğu’nun Yüksek Rakımlı bir ovasında yaşamakta olan köy halkının spora, özellikle de yarışlara olan ilgisini arttırabilmek amacıyla bu branş 2012 yılında 3. defa şenliklerimize dahil edilerek süreklileştirildi.
En sağlıklı sporlardan birisi olan koşuya dair bilincin yükselmesi ile ilerleyen yıllarda belki de bizim coğrafyamızda da bu spor daha bilinçli şekilde yapılır ve belki yeni Veli Ballı’lar, yeni şampiyonlar çıkarmak  mümkün olur.
31 Ağustos akşam saatlerinde önce çocuklar kategorisinde kız ve erkekler karışık olarak 500 metre uzunluğundaki mesafede yarıştı. Bu yarışın kazananı Diren Gül adlı minik kardeşimiz oldu.
Genç erkekler kategorisindeki yarış bu yıl yeniden 1 km ötedeki caddeden başlatıldı. Bu yarışın 1.liğini ise Mehmet Ali Sarıkaş adlı kardeşimiz kazandı.

Değerlendirme toplantısı
Etkinliklerin bitiminde genel bir değerlendirme toplantısı yapıldı. Toplantıda köyün başlıca sorunları ele alınarak kadın-erkek, yaşlı – çocuk farkı gözetilmeden  köylülerin düşünceleri alınmaya çalışıldı. Toplantıya gençlerin yanısıra çocuk ve kadın katılımcıların ilgi göstermesi gelecek açısından umut verici “ortak bir ruh” yakalanması noktasında önem taşıyordu.
Bu toplantıda köyün yaşadığı içme ve sulama suyu sorunu temel gündem maddesini oluştururken Vartonun derelerinde uygulamaya sokulmaya çalışılan HES ( Baraj / elektrik santrali) projeleri eleştirildi. Köy içindeki trafik sorunu ile kültürümüzün yaşatılması noktasında ailelerin çocuklarıyla zazaca konuşması gerektiğinin altı çizildi.

4 yıl önce 31 Ağustos…
4 yıl önce 31 Ağustos tarihinde temeli atılan Tatan Kültürevi’nde bugün 8. defa şenliklerin yapılıyor olması ve bu şenliklerde resim sergisine yer verilmesinin önemi vurgulandı. Daha evvel sinema, konser benzeri etkinlikler de yine kültürevimizde gerçekleştirilmişti.
Tatanlı kadınların köyün genel sorunlarına sahip çıkışının çok önemli olduğu belirtilirken, gençlerin duyarlılığını korumaya devam etmesi, çocuklarımızın ise yarınlarımız için daha bilinçli şekilde büyütülmesinin gerekli olduğu  vurgulandı.
8. Geleneksel Tatan Halk Şenlikleriyle ilgili fotoğraf ve videoları sitemizden takip edebilirsiniz

20 yıldır süren gelenek yaşamalı
Şenliklerin finalinin köy gençlerince 20 yılı aşkın süredir kesintisiz gerçekleştirilen Gençlik Pikniğinin bu yıl da gerçekleştirmesi olması düşünülüyor. Gençliğin bu geleneği mutlaka devam ettirilmeli.
Haber: V.B.
www.vengetata.com 
 Haber tarihi: 05 / 09 / 2012

Mahmut GÜL 2024-2029 donemi muhtari olarak seçildi

31 Mart 2024 tarihinde yapılan Muhtarlık seçiminde Mahmut GÜL köyümüzün yeni muhtarı olarak seçilmiştir. Güzelkent Köyü ( Dewa Tata/ Varto&#...